Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τί Γιώργος, τί Γιωργάκης!



Ο ρεζίλης των Παπανδρέου ανήλθε στην εξουσία, έστω με ασύστολα ψεύδη, μέσω εκλογών. Αντιθέτως, ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος την κατέλαβε με τα τανκ. Από εκεί και πέρα, όμως, οι κυβερνητικοί τους βίοι τέμνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι κακοπροαίρετοι να μιλούμε για μια νέας μορφής χούντα. Να σκεφτείτε πως τόσο ο ρεζίλης όσο κι ο Παπαδόπουλος είχαν δύο αντιπροέδρους, Πάγκαλο-Βενιζέλο ο μεν, Παττακό-Μακαρέζο ο δε!

Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μόνο ένα ιστορικό καπρίτσιο τί να πει κανείς, για παράδειγμα, για το ότι και οι δύο σιχαίνονταν τις εκλογές όπως ο διάβολος το λιβάνι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν και οι δύο λάτρεις των δημοψηφισμάτων που αφορούν συνταγματικές αλλαγές!

Οι παράλληλοι βίοι "αγίων" δε σταματούν εδώ: τόσο ο ρεζίλης όσο κι ο Παπαδόπουλος έπρεπε να βρουν ένα "μπαμπούλα" για να θεμελιώσουν την εξουσία τους. Ο μεν δικτάτορας επινόησε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, ο δε ρεζίλης εκείνον της χρεοκοπίας. Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο κατάφεραν να βάλουν την Ελλάδα στο "γύψο", βαυκαλιζόμενοι τους γιατρούς χωρίς πτυχίο.

Πάμε παρακάτω! Και οι δυο κυβέρνησαν και κυβερνούν με την παρεούλα τους. Ο Παπαδόπουλος με τους συνταγματάρχες, ο ρεζίλης με τους "κηπουρούς" του. Και οι δύο, επίσης, έτυχαν της στήριξης των ξένων δυνάμεων, φυσικά με τα ανάλογα ανταλλάγματα εθνικής κυριαρχίας. Και οι δύο χρησιμοποίησαν όχι μόνο ψυχολογική, αλλά και σωματική βία (π.χ. βασανιστήρια, χημικά) για να κρατηθούν στο τιμόνι τής χώρας. Α, και κάτι ακόμα! Ο Παπαδόπουλος κατάρρευσε μετά από τα γεγονότα τού Πολυτεχνείου και η χούντα ύστερα από την τραγωδία τής Κύπρου. Ελπίζω πως η κατάρρευση του καθεστώτος τού ρεζίλη δεν θα συνδεθεί με κάποιου νέου τύπου τραγωδία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: