Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Διασκευάζοντας Μιράντα Ξαφά...

Ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά μέσα στη ζέστη όλο το καλοκαίρι, κτίζοντας το σπίτι του χωρίς θαλασσοδάνειο και μαζεύοντας προμήθειες για τον χειμώνα. Ο τζίτζικας τον θεωρεί βλάκα που δουλεύει τόσο σκληρά, ενώ ο ίδιος τα έχει βρει όλα έτοιμα- σπουδές, επαγγελματική και πολιτική καριέρα- από τον μπαμπά του.

Μόλις μπαίνει ο χειμώνας, ο τζίτζικας ζητά πρόωρες εκλογές κι απαιτεί να μάθει γιατί επιτρέπεται ακόμα στον μέρμηγκα να παίρνει κατώτατο μισθό 650 ευρώ και συμπληρωματικά επιδόματα και να εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα κι οκτάωρο όταν άλλοι σπαταλούν χίλια ευρώ την ημέρα μόνο για να φάνε σε ακριβό εστιατόριο, χωρίς να πληρώνουν φόρους, κι έχουν κάθε δικαίωμα να προσλαμβάνουν είλωτες στις επιχειρήσεις τους. Το “Πρώτο Θέμα” και η “Καθημερινή” δημοσιεύουν φωτογραφίες του σκασμένου από τη μάσα τζίτζικα να τρέμει στην ιδέα τής στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ ο μέρμηγκας απολαμβάνει αμέριμνος το ψωμί και την ελιά του. Εικόνες ακραίας κοινωνικής ανισότητας αναπαράγονται σε ειδική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο οποίος έχει διακόψει το πρόγραμμα σπίλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για να κατακεραυνώσει τους πολλούς που θέλουν να αμείβονται ισότιμα για τον πλούτο που παράγουν με αυτούς οι οποίοι τον καρπώνονται. Η ΝΔ οργανώνει ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην Εκάλη με σύνθημα «Επιστροφή στο μεσαίωνα- Ο καθένας για την πάρτη του- Οικογενειοκρατία- Οι κοινωνικές ανισότητες είναι στην ανθρώπινη φύση» και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τζίτζικας στέλνει χαιρετισμό μέσω skype, ζητώντας να τερματιστεί η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και να κατασπαταληθούν προς όφελος των λίγων και οι εναπομείναντες πόροι του πλανήτη.

Η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έντονη. Πώς είναι δυνατόν μία ανεπτυγμένη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει στον τζίτζικα να υποφέρει τόσο και να μην μπορεί να απολαμβάνει στο σπίτι τού Βολτέρου στο Παρίσι τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει σε οφσόρ του ίδιου και της γυναίκας του; Τα μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ οργανώνουν διαδήλωση μπροστά στο σπίτι του μέρμηγκα, όπου τηλεοπτικά συνεργεία τους παρουσιάζουν να τραγουδούν «δεν θα δεις άσπρη ημέρα ποτέ, φτωχομπινέ» και να αναρτούν πανό με συνθήματα υπέρ της Ευρώπης της ολιγαρχίας και της πλουτοκρατίας: «Του μεγάλου κεφαλαίου δυνάστες, κλέφτες και ληστές, ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και σοσιαλιστές», «Όχι στη φοροληστεία των εχόντων και κατεχόντων, την κρίση να πληρώσει η φτωχολετσαρία».

Μέλη νεοφιλελεύθερων λόμπι κι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Μάνφρεντ Βέμπερ, μαζί με την κίνηση αγανακτισμένων πολιτών Φιλοθέης «Συνέλευση Φοροαποφευγόντων Ιδιοκτητών Εξωχώριων Εταιρειών για την Κατάπνιξη της Ταξικής Πάλη» πετούν γαλάζιες μπογιές στο σπίτι του μέρμηγκα και φέιγ βολάν με συνθήματα αλληλεγγύης προς τον τζίτζικα. Η αστυνομία προσάγει για τα μάτια του κόσμου πέντε άτομα τα οποία στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους παρά μόνο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και κακουργηματική υπεξαίρεση περιουσίας ιδιωτικών ασφαλισμένων.

O Άδωνις Γεωργιάδης δίνει συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, στην οποία δηλώνει ότι ο μέρμηγκας πλούτισε εις βάρος του τζίτζικα γιατί είχε το θράσος να επισκεφθεί τη βίλα του και να του ζητήσει αύξηση 20 ευρώ και εισηγείται διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος όσων αμείβονται με λιγότερα από 10.000 ευρώ για να ενισχυθεί η «δίκαιη ανάπτυξη» με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε όσους διαθέτουν κινητή κι ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει νομοσχέδιο για αναδρομική αύξηση του φόρου εισοδήματος των πιο χαμηλών στρωμάτων, που υπερψηφίζεται κι από το ΚΙΝΑΛ. Συγχρόνως διπλασιάζει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας τις πλούσιες περιοχές και τα νησιά όπου διαθέτουν βίλες τουλάχιστον πέντε κοσμικοί, στο πλαίσιο της εξαφάνισης των πολλών από τις ελίτ. Ο τζίτζικας δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους επιπλέον φόρους, αφού οι δαπάνες για τη συντήρηση τη πισίνας, του ελικοπτέρου και της ιδιωτικής του ζούγκλας τον έχουν απομυζήσει και το σπίτι του κατάσχεται από τους μπολσεβίκους προκειμένου να μετατραπεί σε ξενώνα φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων ανεπρόκοπων άστεγων και βρομιάρηδων μεταναστών .

Ταυτόχρονα η τράπεζα δίνει νέο θαλασσοδάνειο στον τζίτζικα για να μπορεί να συντηρεί άνετα και την ερωμένη του. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζονται έξω από το σπίτι του τζίτζικα να φωνάζουν σε ένδειξη συμπαράστασης «σώστε τα εξοχικά όσων έχουν πάρει θαλασσοδάνεια».

Ο τζίτζικας προσλαμβάνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με «κοινωνικά κριτήρια», αφού αυτός που βάζει φωτιές ξέρει και να τις σβήνει καλύτερα. Ο μέρμηγκας έχει φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας κράτος δικαίου και αξιοκρατικό περιβάλλον όπου πρωθυπουργοί μπορούν να γίνουν κι αυτοί που δεν έχουν πατέρα πρωθυπουργό. Η ιστορία τελειώνει καθώς βλέπουμε τον τζίτζικα να τρώει τα τελευταία απομεινάρια του φαγητού του μέρμηγκα, στο σπίτι που του παραχώρησε το κράτος που ποτέ δεν τον φορολόγησε. Το σπίτι έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης συντήρησης, αφού οι μέρμηγκες που το συντηρούσαν είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό είτε έχουν αποδημήσει εις Κύριον πριν της ώρας τους λόγω οικονομικής εξαθλίωσης. Μερικούς μήνες αργότερα, ο τζίτζικας βρίσκεται νεκρός στο κότερό του από ναρκωτικά με τα οποία τον έχει προμηθεύσει κουμπάρος πολιτικής “Αγίας Οικογένειας”.

Το συμπέρασμα, ομολογώ, είναι πιστή αντιγραφή τής Μ. Ξαφά: Ψηφίστε υπεύθυνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: